estirar les cames

Definició

Fer una passejada, sortir a caminar.

Sortim cada matí una estona a estirar les cames.

Etimologia d’estirar

De tirar, d’origen incert, probablement d’un llatí vulgar tirare, de l’argot militar romà, format sobre el pàrtic (irànic) tir-, ‘fletxa’.

Usos

 •    —Ens aturarem a Besiers? —va preguntar l’Olivia fent anar la maneta per apujar una mica la finestra. Va acceptar de bon grat l’entrepà i va començar a menjar.
     —Segons el mapa, hi ha una benzinera molt gran —li va respondre en Xavi—. Omplirem el dipòsit i revisaré els nivells.
     —Podem aprofitar per estirar les cames una estona. Necessito caminar —va dir la Pat.
     —Caminar, dius? Però si no portes ni tres hores al cotxe! Saps el que ens falta per arribar a París?
     La Pat va riure i li va fer un petó a en Xavi. Va esbullar-li els cabells en un gest de tendresa i li va fer l’ullet a l’Olivia.
     —Estirarem les cames mentre ells es queden al cotxe.

  Tània Juste, Amor a l’art (Barcelona: Columna, 2021)
 • Pensa que potser el lavabo és al pis de dalt, però no troba gens lògic que, havent-hi la cuina, la sala i una habitació, no n’hi hagi també un a la planta baixa, independentment que a dalt n’hi hagi o no. És al costat de la porta del carrer, amb la mà a la maneta del pany. Sense atansar-se a la sala, crida que surt un moment al jardí, a estirar les cames. Al jardí, corre cap a un matoll, es descorda la bragueta i orina copiosament. Bufa de plaer. Gira la vista descuidadament i veu que, de l’altra banda de la tanca que dóna a la casa del costat, el veí l’observa. L’home, agafat en falta, aixeca la mà que té lliure i saluda el veí, esbossant un somriure. El veí —sense somriure— li retorna la salutació. En acabat, l’home es corda la bragueta i torna dins de la casa. Bon punt hi posa un peu dins, el gos s’acosta a ensumar-lo.

  Quim Monzó, «Casa amb jardí», dins L’illa de Maians (Barcelona: Quaderns Crema, 1985)

Tema de la setmana

Mots per a estirar les cames

Temes i etiquetes

Un comentari a “estirar les cames”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

banderejarfer un volt