Definició
Conjunt de coses esteses o escampades.
Una estesa de roba posada a eixugar.
Restà sobre el camp de batalla una estesa de morts.
Damunt l’escriptori hi havia una estesa de papers.
També: estenall, estesada, estesall
Etimologia
Participi femení del verb estendre, ‘posar tot llarg o pla (allò que està plegat, contret, arronsat)’, del llatí extendere, mateix significat.
Usos
A l’estiu la llevadora va dir que em convenia molt aire lliure i banys de mar. Cop de moto i a la platja. Ho dúiem tot preparat: menjar i roba. Una tovallola ratllada de groc i de blau i de negre feia de cortina. En Quimet l’estenia a tota amplada amb els braços enlaire perquè jo em despullés al darrera. Es reia de mi, perquè es veu que feia riure, amb un ventre que no era meu. I mirava les onades que venien i se’n tornaven, sempre igual, sempre igual… totes amb ganes d’arribar i amb ganes d’entornar-se’n. Asseguda de cara al mar, de vegades gris, de vegades verd, més que tot blau, aquella estesa d’aigua que es movia i vivia, d’aigua que enraonava, se m’enduia el pensament i em deixava buida. I en Quimet si em veia massa estona callada em preguntava, ¿què, com va la vida?
Mercè Rodoreda, La plaça del Diamant, cap. X (1962)
Tema de la setmana
Aquest mes de març fa 50 anys que el Club Editor va publicar la primera edició de La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda. El fet que sigui l’obra en català traduïda a més llengües confirma l’èxit de crítica i públic que ha tingut en tot aquest temps. Aquests dies en veurem alguns mots i passatges.