espinada f

Definició

Columna vertebral.

«Pobres de segadorets | que encara seguen civada! | Damunt sa seva espinada | hi deuen néixer bolets» (cançó popular mallorquina).

Usos

 • Passa que,
  tothom vol tenir
  la consciència
  tranquil·la.
  I jo em pregunte,
  i ho faig per buscar rima
  (perdoneu la ignorància):
  es diu consciència
  o espinada que perilla?

  Ovidi Montllor, «Cançó de la rima»
 • El que hem de fer, almenys per ara, és preocupar-nos menys del català i no tant del castellà d’alguns catalans; encara més quan, tot i la consigna oficial, repetida moltes vegades fins i tot per l’expresident de la Generalitat, que l’idioma és l’espinada de la nació, tots els indicadors mostren que, a diferència de temps passats, els catalans no acabem d’estar prou motivats per defensar la nostra llengua.

  Lluís-Anton Baulenas, El català no morirà (Barcelona: Edicions 62, 2004), pàg. 26

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres i PER QUÈ, envieu un missatge a rodamots@rodamots.com. El primer missatge que ens arribi amb la resposta correcta guanya un diccionari! (Diccionari de sinònims de frases fetes, gentilesa de Publicacions de l’Abadia de Montserrat). Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

baularecuina