baula f

Definició

Anella d’una cadena.

Etimologia

Forma més evolucionada de balda, avui específicament balear, d’origen incert, segurament preromà, possiblement indoeuropeu.

Usos

  • I a més hi ha un perill, que és la joint-venture amb el Barça. Si el Barça fa una davallada en consideració pública, arrossegarà TV3. S’ha unit massa al Barça. S’han unit com dues baules de cadena. És un risc important.

    Xavier Bru de Sala, «TV3 ha arraconat conscientment la cultura» (El Temps, 7 d’octubre del 2003)
  • Hauria d’evitar-se que cada vegada que apareix un nou fòssil d’homínid es revifi l’obsessió periodística, que no científica, de la «baula perduda». Tota cadena té moltes baules i si considerem que l’evolució no és un únic tronc —o cadena lineal— sinó un cúmul de ramificacions amb les seves respectives cadenes (a la vegada també ramificades), veurem que quan trobem una d’aquestes baules sempre ens en faltarà una d’anterior, de posterior o paral·lela en el temps.

    Victòria Medina i Jordi Serrallonga, «Memòries d’Àfrica. Una biografia de la nostra espècie» (Mètode, núm. 42, estiu del 2004)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres i PER QUÈ, envieu un missatge a rodamots@rodamots.com. El primer missatge que ens arribi amb la resposta correcta guanya un diccionari! (Diccionari de sinònims de frases fetes, gentilesa de Publicacions de l’Abadia de Montserrat). Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

camalespinada