Per què diem «en bajoqueta»?
A mi em sembla evident. La «bajoqueta» és la tavella de qualsevol llegum i, de manera molt especial, dels fesols o mongetes. Els fesols que emprem en la cuina són fesols secs. Els fesols que encara són tendres, estan «en bajoqueta», és a dir, dins de la bajoqueta. Quan una cosa encara no està preparada, encara no està llesta, encara està mig embastada, encara està a mitges, diem que està «en bajoqueta» per semblança amb els fesols que estan «en bajoqueta», és a dir, verds, tendres, sense acabar el seu procés.
Eugeni S. Reig
Torneu a en bajoqueta
Comentaris recents
espiadimonis
Els parotets (i les marotetes) van rodar a Rodamot...
envelat -ada
També he sentit "anar a tota virolla" a València...
envelat -ada
M'uneixo a Cesc Alexandri i Jordi Badia i Pujol: a...
burot
Hi havia una cançó de lletra totalment surrealis...
falaguer -a [2]
A Xixona jo he sentit "anava com una falaguera" pe...