Per què diem «en bajoqueta»?
A mi em sembla evident. La «bajoqueta» és la tavella de qualsevol llegum i, de manera molt especial, dels fesols o mongetes. Els fesols que emprem en la cuina són fesols secs. Els fesols que encara són tendres, estan «en bajoqueta», és a dir, dins de la bajoqueta. Quan una cosa encara no està preparada, encara no està llesta, encara està mig embastada, encara està a mitges, diem que està «en bajoqueta» per semblança amb els fesols que estan «en bajoqueta», és a dir, verds, tendres, sense acabar el seu procés.
Eugeni S. Reig
Torneu a en bajoqueta
Comentaris recents
eixavuiro
He llegit que a la definició poseu Osona i Ripoll...
sangtraït
A Illa de Tet (Rosselló), els pares conreuavan un...
sangtraït
A casa (Matadepera), d’una ferida feta per arros...
agafar la pallola
He pensat que aquí abans sovint es deia allò de:...
molsa
Per mi "verdet" també és el que el DCVB defineix...