Per què diem «en bajoqueta»?
A mi em sembla evident. La «bajoqueta» és la tavella de qualsevol llegum i, de manera molt especial, dels fesols o mongetes. Els fesols que emprem en la cuina són fesols secs. Els fesols que encara són tendres, estan «en bajoqueta», és a dir, dins de la bajoqueta. Quan una cosa encara no està preparada, encara no està llesta, encara està mig embastada, encara està a mitges, diem que està «en bajoqueta» per semblança amb els fesols que estan «en bajoqueta», és a dir, verds, tendres, sense acabar el seu procés.
Eugeni S. Reig
Torneu a en bajoqueta

Comentaris recents
la cosa
A casa és deia com a sinònim de "el fet és" L...
la cosa
Quina cosa ho he sentit molt.La cosa ho he sentit ...
la cosa
A Menorca, n'empram una variant' cosa grossa' S'a...
la cosa
Jo també ho he sentit dir per fer mofa del parlar...
la cosa
A Ontinyent, en el sentit de "molt", emprem expres...