Enigmot VIII: desllorigador

 

Rodamotaires del món,

La setmana passada vam enviar cinc verbs que trobareu aquí (fermar, trafegar, amanir, descompartir i freturar). Com hem fet altres vegades, el repte plantejat als subscriptors consistia a descobrir quin dels cinc mots no encaixava amb els altres quatre i per què. Vegeu aquí les bases completes del concurs.

Molts opinaven que la cosa anava d’unions i desunions, aparellar i separar, i que el verb intrús era trafegar. Doncs no; la setmana passada ens va picar un mosquit gramatical i transitiu. La primera resposta correcta (enviada per Roger Torres, de Barcelona) la vam rebre divendres a la matinada. Després en van arribar d’altres, com ara la de M. Isabel Ibáñez Aurín, de Sant Adrià de Besòs, que reproduïm aquí perquè ens sembla la més ben formulada:

Els mots d’aquesta setmana són cinc verbs: fermar, trafegar, amanir i descompartir són transitius  (els verbs amanir i descompartir poden ser, a més, intransitius pronominals). El mot intrús és el verb freturar que és intransitiu.

Els verbs transitius, com bé diu Ricard Gonzàlez Tambo (de Sant Martí, Barcelona; un altre dels encertants), serien els que freturen de complement directe. Els altres encertants (tot i que alguns ho han formulat de maneres molt diverses) han estat Josep Tebé (Barcelona), Lorelay Carrón (de la República Dominicana, ara a Barcelona), Carolina Zamarra Vidal (Barcelona), Josep Andrés (els Poblets, Marina Alta), Roger Rofes (Barcelona), Alícia Rebenaque i Faibella (Barcelona), Alberto J. Gómez Camus (València), Anna Martínez Roca (Barcelona), Stephanie Sweet (anglesa també acasada a Barcelona) i Antoni Tudurí Gibeli (Maó). Déu n’hi do: felicitats a tots per haver trobat el desllorigador.

El primer guanyador, doncs, és el més matiner (Roger Torres), i el segon llibre de regal, fet el sorteig de rigor entre la resta d’encertants, se l’enduu n’Antoni Tudurí Gibeli de Maó.

Encara hi ha un tercer premi a la resposta més original, que ens ha fet ballar una mica el cap perquè hi ha tres subscriptors que hi han coincidit: Francesc Xavier Gil i Aysa, de Barcelona; Francesc Borrell, de Blanes (la Selva), i Joan Moratinos. Fet un nou sorteig, el llibre se l’enduu Francesc Borrell. La seva resposta era aquesta:

Si traiem la primera i l’última lletra de les paraules que heu plantejat sorgeix una altra paraula, menys en el cas de descompartir (que seria la paraula a descartar):

   fermar -> erma
   trafegar -> ràfega
   amanir -> mani (de manar)

   freturar -> retura (quequeja)

Com havíem anunciat, els guanyadors rebran properament a casa seva (sempre que a Correus facin la feina que toca, que no se sap mai) un exemplar del llibre Més Caçadors de paraules, basat en la segona temporada del programa homònim de TV3, gentilesa d’Ara Llibres. Moltes gràcies a tothom i fins al proper concurs!

Jordi Palou
coordinador de ‘Cada dia un mot’
El Montmell (Baix Penedès), 17 / novembre / 2008

 

Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2008/?w=46

Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-novembre-2008-bases/

Cada dia un mot
http://rodamots.cat/