escotxegar v

Definició

Cantar la perdiu. Per extensió, cantar un ocell amb un cant semblant al de la perdiu. I per més extensió encara, parlar seguit seguit i de manera no gaire intel·ligible.

No les vèiem pas, però sentíem el so de les perdius que escotxegaven.

La perdiu, quan sol escotxegar més, és cap allà a trenc de dia.

També: escotxejar, escotxinar

Etimologia

D’origen onomatopeic que imita el cant de l’ocell, que és l’escotxeig.

Usos

  • La serralada on anirem a viure així que enllestirem les cabanes o «xaboles» que hi estem construint, és també molt bonica, de bona alçària (les cotes màximes passen dels 1.000 metres), amb unes barrancades frondoses on se sent escotxejar les perdius que s’han multiplicat prodigiosament durant aquest any i mig de guerra.

    Joan Sales, carta a Mercè Figueres, 06.11.1937, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2014)
  • Caminàvem per un estret viarany que serpenteja per les ribes de la Queich. Els aucells deixaven sentir les seves refilades; la perdiu escotxegava, amagant-se sota els amples pàmpols de les vinyes. El paisatge era magnífic. La riera mormolava, tot escorrent-se per torrentets i xaragalls.

    Erckmann-Chatrian, Rondalles de poble (Barcelona: L’Avenç, 1908), traducció de Joaquim Ruyra, pàg. 90

Tema de la setmana

La setmana passada comparàvem animalons i aquesta els escoltarem. Concretament, veurem verbs que fem servir per indicar el cant d’alguns ocells (la majoria, d’origen onomatopeic). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pobre com una ratagrallar