escarit -ida adj

Definició

1  Pelat, nu, no cobert.

Veieren un bell puig alt i escarit.

El grup va avançar cap a l’escarida platja.

2  (fig.)  Sense acompanyament de cap mena, sense adornaments, circumloquis, etc.

No ha divagat gens: ho ha explicat d’una manera molt escarida.

Etimologia

Probablement del gòtic usskarjan, ‘arrencar, despullar’, derivat de l’arrel sker-, skr-, ‘tallar’, amb canvi de la u- inicial en e- en romànic.

Usos

  • Als bars de la ciutat, reduir la teua expressivitat a ordres precises, i severament escarides, és un exercici que t’ajuda a practicar la brevetat i a defugir desagradables explicacions sobre el respecte a la llengua pròpia. La retòrica amb què a vegades folres i enriqueixes la teua simpatia va, en aquests casos, contra la contenció lingüística i passional. Si, a més, hi tens compte d’emprar paraules que coincideixen amb les de la llengua cada vegada més dominant, a València tens assegurada una vida quotidiana en català que és, alhora, tan tranquil·litzadora com una infusió de valeriana, i tan estèticament productiva com la lectura dels millors textos de Monterroso i altres mestres de la brevetat o el fragmentarisme.

    Vicent Alonso, «Francis Bacon i els encants de la tristesa» (Avui, 29 de gener del 2004)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Montse Bertran, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tarteraposar-s’hi fulles