escaig m

Definició

Fracció que excedeix una quantitat expressada en un nombre rodó.
   El compte és de cinquanta euros i un escaig de vint o trenta cèntims.
   Pesa quatre quilos i escaig.
   Em van pagar cent euros i escaig per aquesta feina.

Etimologia

D’origen incert, possiblement preromà indoeuropeu, d’una base skaidio-, skadio-, d’una arrel skid-, ‘tallar’, o sked-, ‘partir’.

Usos

 • Senyor director de la presó de Lleida: primer que res, vostè em permetrà que em presenti. Jo em dic Jeroni Salses i Santapiga, per servir-lo, i sóc l’agutzil de la meva vila, càrrec que ocupo des de fa trenta anys i escaig, sense que ningú, ni paisà ni foraster, tingui res a dir de mi pel que fa a la bona conducta pública i privada i serietat a la feina; cosa de la qual no tothom pot alabar-se, perquè corre cada pinta d’agutzil per aquests pobles de la rodalia que fa caure la cara de vergonya a les persones amb senderi; gent sense vocació, senyor director, dropos que no estan pel que celebren i que fan les coses amb una desídia…!

  , «La Plaga de la Ribera», dins El Cafè de la Granota (Barcelona: La Magrana, 1988), pàg. 13
 • —Vaig a posar a prova la teua confiança en mi.
     —Si vols que te la retorne, mostra’m els diners.
     —Per descomptat. Però abans t’hauràs de jugar cinc mil euros que a la doble bossa de plàstic, a l’interior d’una caixa de fusta que trauré, hi ha només dos milions i escaig d’euros. Una pista: l’escaig és important.
     —¿Per què he de jugar-me cinc mil euros?
     —Perquè la teua ofensa ha de pagar un preu.

  Només socis (Barcelona: Columna, 2008), pàg. 115

Tema de la setmana

Un cop més, aquesta setmana els subscriptors de ‘Cada dia un mot’ teniu la paraula: els mots que enviarem són suggeriments que ens heu fet. Recordeu que si ens suggeriu un mot i alhora trobeu un passatge on aparegui citat, sempre hi haurà més possibilitats que el fem rodar un dia o altre. El mot d’avui ens el va proposar l’Eva Casanova, de Vilafranca del Penedès. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tàlveganar a costura