tàlveg m

Definició

En una vall, línia més o menys sinuosa que uneix els punts més baixos del seu curs, des de la naixença fins a la sortida.

Etimologia

De l’alemany Talweg, mateix significat, compost de Tal, ‘vall’, i Weg, ‘camí’.

Usos

  • Aquestes muntanyes, aquests tàlvegs, aquesta portentosa vall d’oliveres, la més frondosa i vasta que hagi existit mai, tan ordenada, i que davalla fins a la mateixa mar. Vell arbre de vells déus, amb el perenne miracle de l’eterna joventut que sembla flotar, invisible i sensible, entre el seu delicat fullatge… És la Mediterrània. I és Delfos.

    , «La plenitud grega», dins Mediterrània: onatges tumultuosos (Barcelona: Proa, 2002)
  • No perseguia els animals: convivia amb ells, proveït de la seva mateixa, àgil, oberta astúcia. Respirava el mateix aire i es refugiava gairebé als mateixos caus en fer mal temps. Caminava pels tàlvegs i corriols que seguien ells. Obeïa les configuracions del terreny, els dictats de les estacions de l’any, igual que ho feien bèsties i ocells.

    Baltasar Porcel, Cavalls cap a la fosca (Barcelona: Edicions 62, 1975)

Tema de la setmana

accidents geogràfics

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

comaescaig