esbalçar v

Definició

Estimbar, fer caure daltabaix d’un precipici.

En ser dalt del cingle, li va donar una empenta i el va esbalçar.

La pobra bèstia es va esbalçar timba avall.

També: embalçar

Etimologia

De balç (‘cingle, timba, precipici’). Altres mots de la mateixa família són balcera ‘lloc de molts balços, cinglera’, esbalçada ‘estimbada’ i esbalçader ‘timba, precipici’.

Usos

 • La pluja havia parat i mentre mare posava un llençol gruixut i a damunt seu la cendra per fer la bugada, unes gotes es despenjaven del nostre teulat i s’esbalçaven en el vidre de la finestra. Jo mirava els reguerols que s’hi feien i sentia la mare com tornava a començar la mateixa història per diferent camí.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985), pàg. 14
 • Avançàvem mirant les estrelles i perdíem perillosament la sensació de realitat, sota el domini d’un somnieig quasi místic, místic gairebé d’un pèl. Despertàvem esbalçats daltabaix d’un marge. Havíem sortit del camí sense notar-ho. La fosca era densa. Les estrelles, molt llunyanes. Ens va costar d’orientar-nos. Caient aquí, alçant-nos allà, perdut amb violència l’esguard contemplatiu, plens de pols, d’esgarrinxades, de cops i de fatiga, prosseguíem el dificultós retorn. Aquella nit ja no vàrem observar més l’espai estrellat. Arribàvem coixejant a casa.

  Salvador Espriu, «Tarda a la muntanya», dins Aspectes (1934)

Tema de la setmana

Mots formats a partir d’accidents geogràfics

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “esbalçar”

 1. Carles Rocher. — La Safor.

  Al primer exemple que heu ficat, nosaltres emprem el verb regallar.Per al segon,si és accidentàlment diguem despenyar_se, si és a cosa feta diguem reballar.Ex.Una vegada mort,el reballaren de dalt de l’arrimall.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

embarrancarescullera