embarrancar v

Definició

Encallar-se una embarcació en un fons de roques o en un altre obstacle submarí; fer encallar en un fons de roques.

La nau va embarrancar i la por s’apoderà dels passatgers.

Van haver d’embarrancar el vaixell per poder revisar-lo.

També s’usa figuradament, en el sentit de ficar-se o encallar-se en un afer perillós o complicat.

S’ha embarrancat en el món de la droga i no sap com sortir-se’n.

Etimologia

De barranc. Altres mots de la mateixa família són barrancada ‘barranc extens’, barrancós ‘ple de barrancs’, barranquejar ‘anar per barrancs, per congostos, etc.’ i barranquisme ‘pràctica esportiva que consisteix a seguir el curs d’un riu o d’un torrent a través d’un barranc.

Usos

  • A Saidí, la part de les eres és al nord del poble. Ara fa vint anys aquesta zona estava ben conservada i feia goig de passar-hi. Baixo pel camí principal i vaig a trobar en Majeed, un algerià que fa anys que viu aquí. S’ha quedat encallat com un vaixell embarrancat a poques milles de la costa i que tothom veu com es va rovellant. És allà mateix on era fa deu anys.

    Francesc Serés, La pell de la frontera (Barcelona: Quaderns Crema, 2014), pàg. 157
  • —Pensa que, si fem un viatge llarg, ens haurem d’endur un grapat de coses. I aquí no hi cap res.
       Però en Dídac, que de vegades semblava tenir un coneixement misteriós de coses de les quals no hauria d’haver-ne sabut ni un borrall, opinà:
       —Ens convé, perquè té poc calat. Si costegem, com haurem de fer, amb una embarcació com aquesta no ens exposem a embarrancar.

    Manuel de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen (1974)

Tema de la setmana

Alguns accidents geogràfics, a banda de rompre la uniformitat o la monotonia del paisatge, tenen la virtut lingüística de formar noves paraules, com vèiem fa uns dies amb la parella timba > estimbar. Aquesta setmana en veurem una mostra.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

barrancesbalçar