enrevessat -ada adj

Definició

Que presenta complicacions, dificultats, embulls, que en fan difícil la comprensió, la solució.

Aquests mots encreuats són molt enrevessats; no hi ha manera d’acabar-los.

És una pel·lícula interessant, però l’argument és enrevessat i a estones costa de seguir.

Etimologia

De revés (difícil de manejar, de resoldre, etc.), del llatí reversus, participi de revertĕre, ‘retornar’. Altres mots de la mateixa família són aversió, vessar, devessall, inrevés, conversar i revers.

Usos

  • És sempre més assequible i fàcil escriure coses confuses i enrevessades que escriure una llengua intel·ligible i normal. Si la confusió prové del tema complicat, s’ha de veure si el tema existeix realment o és una pura il·lusió de l’esperit, una pura bombolla de sabó. O sigui no res. Si la qüestió prové de l’estil, la cosa és més intencionada i maliciosa.

    Josep Pla, Notes del capvesprol (Barcelona: Destino, 1979)
  • No hi ha res més avorrit i enrevessat que un llibre de pedagogia. És molt revelador en aquest sentit que tots els pedagogs arribin a la conclusió, cap al final de les seves disquisicions, que l’enseyament ha de ser plaent i divertit. Que a l’escola s’hi aprengui a llegir i a escriure o no és irrellevant; el que compta és la forma, la intenció i l’alegria. De fet els nens mai no han après res de bo a l’escola —res d’utilitat, s’entén—, i per tant millor que se’n duguin un record agradable. «No hi vaig aprendre res, però m’hi vaig divertir molt», diran els nens, de grans, i els mestres podran respirar tranquils.

    Guillem Simó, En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003 (Pollença: El Gall, 2005), pàg. 369

Tema de la setmana

Adjectius que ens han proposat els subscriptors de RodaMots. El d’avui és un suggeriment de Lupe Paül, de Barcelona, que comenta que hi ha un tipus de sardana que en diuen revessa: «Hi té res a veure quan parlem d’una cosa enrevessada?» Etimològicament sí, ja que totes dues paraules provenen de revés. Una sardana revessa (o simplement una revessa) és ‘la que per la seva dificultat (hom sol repetir-hi un motiu melòdic relativament curt) desorienta el qui compta els punts’.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “enrevessat -ada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desmarxat -adaaviat és dit