engorronir v

Definició

Emperesir, fer agafar peresa.

Aquest hivern s’ha engorronit a casa, i ara no vol moure-se’n de cap de les maneres.

Etimologia

Derivat de gorró (‘gorrer, que gorreja’), que ho és de gorra, en el sentit de ‘viure de gorra’. Gorra ve potser del francès gorre, ‘elegància, luxe’, d’on anar de gorra, antigament ‘actuar per cortesia’, prodigant els cops de gorra, o per l’ús de dur gorra els estudiants pobres que feien de criats dels rics.

Usos

  • D’ençà que jo li havia dut una granota engorronida, erta com una pedra, i li havia ensenyat que deixant-la prop de l’estufa es desengorronia i es posava a saltironar, la Marieta anava sovint a explorar les vores del riu a la recerca de granotes amagades sota els munts de fullaraca podrida. Un cop desengorronides per l’escalfor, els manifestava una tendresa maternal i hi jugava com si fossin nines; els parlava com a un bebè, els feia sopes i els donava biberó, que naturalment refusaven. Després les oblidava i les granotes acabaven esclafades per descuit en algun racó de la casa.

    Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956])
  • Amb els prats com una gelera, el bestiar no pot sortir a péixer a fora i s’ha de quedar al corral tot cruspint-se l’herba de l’estiu, que sempre escasseja. En aquesta situació, l’únic que poden fer els pirinencs és tancar-se a casa i engorronir-se vora el foc esperant que arribi el bon temps. Vegetar com l’ós, que durant aquells mesos, dorm dins de la cova, cargolat com un cuc.

    Pep Coll, Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 1993), pàg. 16

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Mireia Serra, de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell).

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

maneflagrossa