grossa f

Definició

Conjunt de dotze dotzenes.

Cada cop que em connecto a internet, rebo una grossa de missatges a la bústia!

Etimologia

Del llatí grossus, ‘gras; gruixut’.

Usos

  • Novau, que havia assumit el càrrec d’intendent general de l’expedició, havia carregat, junt amb l’equipatge, i a part de les pistoles de consuetud, tres magnífics fusells anglesos, ben greixats, nous de trinca. A més, impressionat per la llegenda balcànica dels vampirs, havia comprat a Barcelona deu grosses de petits miralls i creus pectorals i es disposava, en passar per Vilafranca, fer provisió de la més gran quantitat d’alls possible, essent com era aquesta vila, junt amb la de Banyoles, el mercat més important i variat de la liliàcia.

    Joan Perucho, Les històries naturals (Barcelona: Edicions 62, 1983 [1960]), pàg. 66
  • Li devem [a Dionís], però, el teatre, i aquesta eterna invenció ja el justifica prou als nostres ulls escèptics, encara que ni de lluny no arribi ni a un terç d’un quart de grossa el nombre dels qui de debò i per sempre han escrit per a ell.

    Salvador Espriu, Les roques i el mar, el blau (Barcelona: Edicions del Mall, 1981)

Tema de la setmana

Algunes de les respostes rebudes al concurs que vam organitzar fa un parell de setmanes apuntaven que el tema ocult podia girar entorn de les mesures. Doncs no, la cosa no anava per aquí, però aquesta setmana, i per suggeriment de Sílvia Julian, de Vilafranca del Penedès (la del mercat d’alls), la dedicarem a veure algunes unitats de mesura. La Sílvia ens deia que per dir dotze dotzenes ella havia sentit el mot fenassar, algú en té cap notícia? 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engorronirquintar