enganyar com als caragols

Definició

Enganyar (algú) aprofitant-se de la seua bona fe.

Alguns polítics enganyen els electors com als caragols: en campanya electoral els prometen un fum de coses i després quan governen no les compleixen.

També: enganyar com a caragols

Origen de l’expressió

Segons el Diccionari català valencià balear d’Alcover-Moll, enganyar els caragols és «fer-los traure la banya de dins la closca abans de coure’ls, perquè siguin més fàcils de menjar en esser cuits». És probable que del sentit literal d’aquesta expressió s’hagi passat al sentit figurat del modisme comparatiu que veiem avui, usat sobretot en valencià. Agraïm la col·laboració d’Eugeni S. Reig per la informació que ens n’ha donat.

Usos

  • Cada dia que passa crec que hi ha menys coses que em sorprenen, dels sàtrapes que ens governen: ens diuen el que volen, amagant-nos les vertaderes intencions; fan i desfan al seu gust jurant-nos que ho fan per nosaltres; justifiquen el que els convé i el que no s’ho callen i, en definitiva, ens enganyen com als caragols!

    Josep Lluís Pitarch, «Ens enganyen com a caragols» (El Punt [edició del País Valencià], 12-18 de gener del 2003)
  • De tota aquesta història, i una vegada més, hem d’aprendre, si més no, dues coses. Una, que en qüestions importants de model i estructura d’estat el PP i PSOE són el mateix i ens enganyen com a caragols. I dos, que si el futur de la UE és el de la unió d’estats (i sembla que tots els passos van en aquesta direcció) caldrà que fem un pensament, valent i decidit. I aquest no és altre que treballar tots plegats per aconseguir el propi estat.

    Vicent Luna i Sirera, «L’únic eix possible, PSOE-PP» (L’Econòmic, 3 de setembre del 2011)

Tema de la setmana

Modismes comparatius amb animals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gras com un teixópobre com una rata