endimari m

Definició

Persona o cosa inútil o que fa nosa; andròmina, estri inservible.

Tenia el magatzem ple d’endimaris que no aprofitaven per a res.
Aquest mot s’utilitza sobretot al Penedès i el Garraf.

Etimologia

Segons Joan Coromines, podria formar part de la família d’endergar (vegeu enderga), amb la influència d’endèries, ‘trasto sense valor’, però també podria ser que vingués del grec entomárion, d’éntomos, ‘insecte’… aneu a saber.

Usos

  • A Sant Pere de Ribes trobo viu el terme endimari. No m’és estrany, perquè mon àvia vilanovina (geltrunenca, de fet) m’ho deia sovint. També per Sitges és encara habitual que una persona gran, en referir-se a un vailet que enreda tant com pot, l’anomeni endimari. A l’Alcover-Moll ho trobem definit com «Persona o cosa inútil o que fa nosa» i localitzat a Barcelona, el Penedès i el Camp de Tarragona. L’exemple adjunt permet deduir que potser també ho podríem aplicar a un animal domèstic: «Fuig d’aquí, endimari!».

    , «Endimari?» (El Punt Avui Cultura, 22 de novembre del 2013)
  • De molts i moltes és sabuda la necessitat dels americans de fer les coses grans. No es conformen amb detalls; potser el fet de tenir un extens territori els ha de fer mesurar les coses amb aquesta proporció. Els cotxes llargs i carregats d’endimaris, els entrepans d’hamburgueses que superen el límit d’allò comestible per a nosaltres, les ciutats que desborden els límits de l’aconsellable… Quan es posen a tenir huracans i tornados, sempre superen els límits habituals d’aquests fenòmens.

    Sixte Moral, De les places a les ones (Valls: Cossetània, 2004), pàg. 131

Tema de la setmana

«Doncs al meu poble, dels trastos o andròmines en diem endimaris», ens van dir la setmana passada Pilar López Serra, del Vendrell (Baix Penedès) i Montserrat Orriols i Arnabat, de Vilanova i la Geltrú (Garraf). I vosaltres, com en dieu? Aquesta setmana, els protagonistes sou els subscriptors i els mots que ens suggeriu. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

entriquellbrusca