endemesa f

Definició

Acció perjudicial; atzagaiada (Balears).

Etimologia

Forma femenina del participi d’un verb endemetre, que no trobam documentat en català, però sí en antic provençal, com també trobam documentat el substantiu provençal endemessa amb el sentit de ‘esforç, envestida, atac’ (DCVB).

Usos

  • Els ciutadans no som sempre conscients que la manipulació informativa és la norma i que l’excepció és la manipulació informativa duita al paroxisme, cosa que s’esdevé puntualment abans i durant les bregues electorals. I no sempre som conscients que aquestes manipulacions es poden fer a càrrec d’empreses privades, cosa que no millora la qualitat de l’endemesa; i a càrrec de les públiques, que és quan assoleixen els graus més elevats de degradació humana i de perversió professional.

    Guillem Frontera, «Ara i sempre» (Diari de Balears, 13 de febrer del 2003)
  • Tal com preveia, el Jutge de Béns féu una cara molt llarga perquè tampoc a ell no li agradaven gens els complicats processos pòstums, i menys encara tota l’endemesa de desenterrar les despulles dels morts per fer-les cremar a la foguera. Per contra, el pare Amengual, encantat de la vida, pareixia d’allò més satisfet.

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994)

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fuitaextemporani -ània