encaparrar v

Definició

1  Causar preocupació persistent.

Tot això de si li abaixaran el sou i de si faran canvis a l’empresa l’encaparra des de fa setmanes.

2  Capficar-se.

No cal que us hi encaparreu, que no és res de greu!

3  Entossudir-se.

No t’encaparris a demanar-li-ho, que et dirà que no.

Usos

  • Alguns dels casos destacaven perquè ocultaven un veritable relat. Per exemple el cas del Josep Masó, capturat per l’exèrcit franquista durant la guerra i portat a Galícia. Allà, el soldat que va obrir-li l’expedient es va encaparrar: que si duia el cognom mal escrit en espanyol, que si havia de ser Massó, així amb dues esses, com la marca de sardines gallega Massó (en realitat fundada per un català d’Arenys). O sigui que el soldat franquista, en el seu zel per espanyolitzar l’avi Masó, va catalanitzar-li el cognom i des de llavors, m’escrivia el nét Josep Pagès Massó, «la nostra branca es diu Massó i les branques de la família de Sant Hilari, Masó».

    Màrius Serra, «Pseudogermanor» (Avui, 22 de gener del 2004)
  • Per exemple: no tingueres per suspecte, durant una llarga temporada, el verb matar, i, després, no t’has convençut que era clàssicament català i que occir i occiure no eren sinó llatinismes al seu costat? Però, anem, no vull encaparrar-te amb aquests dubtes: vull donar com a cert que les bones formes de llenguatge, les pures, les permanents, són les que ara els bons filòlegs assenyalen amb el dit i les que aniran indicant a manera que llurs estudis els portin a nous descobriments. Hauràs de recompondre les teves obres cada vegada que ells preconitzin un nou capgirament de llenguatge?

    Joaquim Ruyra, introducció a Pinya de rosa (Barcelona: Editorial Catalana, 1920)

Tema de la setmana

Expressions i mots derivats de ‘cap’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cap i casala rajaploma