a rajaploma loc adv

Definició

Tal com, sense pensar-s’hi gaire, sense meditar-ho, va ocorrent-se-li al qui escriu.

Li va respondre a rajaploma, sense filigranes ni diplomàcia.

Etimologia

De rajar (del llatí radiare, ‘emetre raigs de llum’, derivat de radius, ‘raig’) i ploma (del llatí pluma, mateix significat).

Usos

  • Els traductors catalans del segle XIX llegien El Quixot i alhora s’inventaven el seu Quixot personal, i jo també ho he fet i ho he fet molt com a escriptora. Per exemple, Cervantes segurament va escriure els capítols catalans a rajaploma, molt de pressa, perquè acabava de sortir el Quixot d’Avellaneda el setembre de 1614 i ell estava acabant el seu aquell estiu.

    Carme Riera,  entrevistada per Núria Mahamud, «Per Sant Jordi, el contacte amb els lectors és un privilegi, però també una cursa d’obstacles» (Barcelona Informació, núm. 84, abril del 2005)
  • Diversa gent intenta explicar que una entrada d’un bloc es pot deixar madurar tant de temps com calgui i que es pot editar i reescriure sempre que es vulgui. Un mecanisme àgil de publicació no implica que hom escrigui necessàriament a rajaploma. Altres han defensat les possibilitats literàries de l’escriptura ràpida.

    Carles Bellver Torlà, «Impressions de Sant Cugat (referents a les jornades sobre dietarisme i blocs)», 9 de juny del 2005

Tema de la setmana

Els qui ja fa temps que ens seguiu, sabeu que de tant en tant dediquem una setmana a mots o expressions que ens suggeriu vosaltres mateixos. El d’avui ens l’ha suggerit Eduard Garrell, de Vic (Osona). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

encaparrarfer el mec