empitofar v

Definició

Embriagar, emborratxar.

Els dissabtes a la nit sortia amb els amics i sovint s’empitofaven.

Etimologia

De pitof, catalanització de l’occità pitauf, i aquest, del baix llatí pitalphus, ‘ampolla; pitxer’, que, de contenir vi, passà a significar ‘embriac’.

Usos

  • Vendre és això. Jo vaig començar amb excursions de iaios. Els ficava en un autocar amb l’excusa que anaven a veure el castell de no sé què, però l’objectiu autèntic era vendre’ls de tot. Els omplíem la panxa de vi de garrafa, i quan els teníem ben empitofats, els tancàvem en una sala i fins que no compraven el que teníem previst d’allà no sortia ni Déu. Hòstia, com havíem rigut… Un dia vam col·locar dotze rebobinadores de cintes de vídeo a un grup que eren només quinze iaios. Dotze. I et juro que cap dels que les van comprar tenia vídeo.

    Jordi Galceran, El mètode Grönholm (Barcelona: Proa, 2005)
  • De manera que no sé pas ni com ni quan el nen es va beure el contingut d’una de les copes de xampany i després s’hi va pixar, amb tanta mala fortuna que justament aquella fou la copa que em va tocar a mi. En el moment dels brindis deien: «Els nens, que beguin també els nens; un dia és un dia, només una mica, i si s’empitofen ens faran algunes gracietes.» La gracieta la vaig tenir jo, que vaig vomitar com un descordat. I això no va ser tot, que de poc més, i pel fet que d’entrada ni ell ni jo vam badar boca a l’hora de cercar el culpable (que, és clar, havia de ser un dels nens, mai un dels grans), de poc més que m’encolomen el mort.

    Joaquim Soler i Ferret, Camil i Adelf (Barcelona: Edicions 62, 1980)

Tema de la setmana

De tant beure la setmana passada ens hem ben empitofat. Aquests dies, però, sou vosaltres qui teniu la paraula: encetem una nova tongada de suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El mot d’avui és una proposta de Daniel Sherr, de Nova York, que se’l va trobar traduint El mètode Grönholm a l’anglès.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “empitofar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brufarpot