el fill de la gata, rates mata

Definició

Vol dir que els fills s’assemblen als pares.
Aquest refrany té múltiples variants: el fill del gat, rates caça; els fills dels gats agafen rates; fill de gata, mata la rata, i moltes altres.

Etimologia

rata — D’origen incert, probablement d’un tipus llatí rattus, ratta, onomatopeia de la remor que fa la rata rosegant; en baix llatí hi ha documentat un rattus aplicat al liró.

Usos

  • Sempre que hi penso, els dubtes se’m mengen de viu en viu: ¿n’hi ha algun, entre els tres que ara s’esgatinyen, digne d’ocupar el meu lloc quan jo el deixi vacant? Joan Campells, l’adroguer del carrer Major, és massa baixet, li falta corpenta, els del dol gairebé s’haurien d’ajupir. Joaquim Coloma, el ferrer, té presència —sense arribar, ni de bon tros, a la meva—, tanmateix, resulta bastot i un pèl tibat; el seu pare ja ho era, de pinxo, i, ja se sap, qui és fill de gat una hora al dia caça rates.

    «Els delfins», dins El Cafè de la Granota (Barcelona: La Magrana, 1988), pàg. 62

Tema de la setmana

Refranys amb gats. El d’avui, a més, és un suggeriment d’Ernest Bardolet i Font, de Calldetenes (Osona), i de Joan Comasòlivas i Font, de Matadepera (Vallès Occidental). La setmana que ve en veurem més, de mots suggerits pels subscriptors. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

qui posarà el cascavell al gat?sotrac