d’upa loc adj

Definició

D’importància, d’alta categoria social.

Es tracta amb gent d’upa.

Té amics d’upa que el podran ajudar.

Van celebrar un casament d’upa.

Etimologia

D’origen expressiu.

Usos

  • Com també diu que diu que el doctor Jacint Dalmases és maçó. I diu que diu que a més del Josep Tersol fabricant d’indianes, el Jaume Serra, patró d’una flota comercial de vuit bergantins a Barcelona i vuit o deu més a Canet, també és francmaçó. I diu que entre els artistes Desconfiats hi havia francmaçons… Don Rafel, si podia, eludia la conversa amb aquesta gent; com a alt funcionari públic i servidor de sa majestat era a prop dels militars i els polítics d’upa i no volia ni tenir tractes amb aquelles tèrboles societats secretes que l’únic que anhelaven, com tothom, era abastar el mànec de la paella. I ara era ell qui el tenia.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991])

Tema de la setmana

Tornem-hi que no ha estat res! Fa un parell de setmanes es va publicar a Frankfurt la traducció a l’alemany de Senyoria, de Jaume Cabré. La traductora n’és Kirsten Brandt, subscriptora de RodaMots, que ha tingut la gentilesa de passar-nos els passatges que veurem aquesta setmana traduïts a l’alemany (els trobareu als escreixos respectius). La Kirsten també va traduir Les veus del Pamano del mateix autor, tot un èxit de vendes als països de parla alemanya (més de 500.000 exemplars venuts). I parlant de xifres amb molts zeros, algú s’ha fixat que la web de RodaMots (en marxa des del 2004) va passar fa uns dies del milió de visites?

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

raidemà m’afaitaràs!