dit anular

Definició

Quart dit de la mà, en què es posen ordinàriament els anells.

Algunes cultures atribueixen propietats guaridores al dit anular.

També: dit de l’anell, dit gandul…

Anular i anul·lar

No hem de confondre anular (adjectiu), del llatí anularis, ‘que té la forma d’un anell’ (del llatí anellus ‘anell petit’, diminutiu d’anulus ‘anell’), amb anul·lar (verb), ‘fer tornar nul’, del llatí nullus, ‘ningú, cap, nul’, de ne i ullus, ‘cap, algun’.

Usos

  • Sap com en diuen, els japonesos, del dit anular? «El dit del medicament», perquè abans, al Japó, els medicaments eren en pols i els dissolien en aigua amb aquest dit. No m’ho invento, ho pot buscar a internet (escrigui «dit medicament Japó»). Jo ho sé perquè fa dos anys vaig fer el llibre de consells domòtics d’un decorador japonès, que es diu Takumi. Quan vaig fer el llibre sortia a la tele, ara té un restaurant i sempre que hi vaig em fa descompte.

    Empar Moliner, La col·laboradora (Barcelona: Columna, 2012)
  • El Centre d’Investigació del CIEC era un lloc fred però perfectament equipat. Era un edifici gran, majestuós, amb uns vidres que reflectien aquells que miraven, però que mai permetien detectar què hi havia a l’interior. Tot i no estar amagat, no era accessible al públic. Algunes vegades havien permès fer una visita guiada a les escoles, a les dependències menys compromeses. El Pere i jo vam col·locar el dit anular a l’escàner de lectura. Alguns del departament forense feien broma sobre aquest fet: aquí s’hi posava el dit anular i no l’índex, com en la majoria de llocs, perquè la gent que hi treballava havia d’estar tan entregada a la feina que no podia estar casada ni tenir cap vida familiar. Per tant, el dit anular estava lliure de qualsevol metall que interferís la lectura.

    Mireia Llinàs, Els enemics silenciosos (Barcelona: Columna, 2016)

Tema de la setmana

Els noms dels dits de la mà

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dit del cormenovell