Definició
Es diu quan algú té una cosa de la qual no pot gaudir, però que faria profit a algú altre.
Ha rebut tres propostes de feina en una setmana, però les ha rebutjades totes perquè es vol retirar. Déu dona faves a qui no té queixals.
Hi ha moltes variants d’aquest refrany, com trobem a la Paremiologia catalana comparada digital.
Etimologia de queixal
Usos
Barcelona és una de les ciutats d’Europa en què la carn ha estat sempre de més baixa qualitat. De tota manera, existia llavors [últim terç del segle XIX] la Carnicería Modelo de la Rambla, que era d’uns senyors francesos, en la qual no es tallava més que bou. Aquest establiment ha presentat la millor carn que s’ha servit a Barcelona potser des que la ciutat existeix. La gent, però, deliberava abans de comprar a la referida carnisseria, perquè la carn hi valia deu cèntims més la terça que en les altres. Déu dóna faves a qui no té queixals!
Josep Pla, Santiago Rusiñol i el seu temps (1955)—Et puc preguntar una cosa?
Jordi Sierra i Fabra, Radiografia de noia amb tatuatge (Barcelona: La Galera, 2007)
—Estic treballant —va protestar el jove, revestint les seves paraules de desídia.
—Només serà un minut.
—Mai és un minut.
—Sisplau, és important.
—Per a qui?
No va saber què respondre-li, però ja era igual. En Brandon va mirar el seu company. L’altre dependent li va expressar alguna cosa més que resignació, comprensió o ànim amb la mirada. Proclamava obertament que si ella l’hagués anat a veure a ell, no li posaria tants obstacles, i que l’envejava sanament.
O potser no.
Potser l’odiava per allò que Déu dóna pa a qui no té queixals.
—Ara torno.
Tema de la setmana
Divendres, faves tendres
Alguns mots/expressions més, relacionats amb la “fava”, extretes del llibre Coses sentides. El parlar de Palafrugell:
–cap de la fava: FIG. Prepuci.
–dir fava, no poder: Compte! A Palafrugell el significat és diferent, en el sentit d’haver quedat del tot tip i satisfet en un àpat. És a dir, estar a punt de rebentar després d’haver menjat molt.
–fava, ser una: Atenció a aquesta peculiaritat, molt pròpia de casa nostra. Si en femení s’usa despectivament, aplicada a un home és tot el contrari.
–fava girat: Quedar Quedar ben sorprès.
–favàs -assa: Usat per definir la qualitat màxima de ser encantat. L’adjectiu no es coneix com a tal en masculí fora del nostre rodal.
–faig faves!: INTERJ. Expressió ben local que usem com afegitó a allò que s’ha dit anteriorment per cridar algú que no ens ha contestat o es fa el desentès.