desesma f

Definició

Manca d’esma.

Treballa amb tanta desesma que m’irrita.

També: desesme  m

Etimologia

Mot format amb el prefix des- i esma, d’esme, del català antic aesme, derivat d’aestmar, aesmar, ‘calcular, deduir’, llatí adaestimare, mateix significat.

Usos

 • Quan el meu marit va arribar, tenia tots els llums de la casa encesos i estava cansada i així que el vaig veure ja em va caure l’ànima als peus. Va entrar i va tancar la porta amb una desesma tan grossa que, de moment, em vaig pensar que estava malalt. Va anar cap a la cambra i el vaig seguir, sense badar boca, com si fos la seva ombra.

  Mercè Rodoreda, «La sang», dins Vint-i-dos contes (1958)
 • Aquest és el meu Valerià, m’he dit, i, si més no per uns moments, he sentit renàixer al meu interior la joveneta d’aquells primerencs anys cinquanta que ell menava a descobrir un món d’utopies, aquella xicota ingènua que recorria els nous camins de la seua mà i mirava pels seus ulls i que es bevia a grans glops les paraules que componien els seus discursos encisadors. I m’he sentit a gust en la seua companyia, i també en la d’aquests amics nostres malgrat no poder evitar que, de tant en tant, el record de les escenes de la nit anterior em retornaren el desesme.

  Àngels Moreno, Malson (Alzira: Bromera, 2000), pàg. 36

Tema de la setmana

«Sóc el desterritori i el territori en una coordenada | que no mostra cap mapa. Un lloc desllogat», fan uns versos de Xavier Farré (Punt rere punt, 2014). Podem imaginar que un lloc deshabitat és on no hi habita ningú, però si un lloc deixa de ser lloc, esdevé desllogat? Mentre hi rumiem, aquests dies veurem uns quants mots formats amb el prefix des-, del llatí dis-, que pot voler dir diverses coses: inversió del mot primitiu (desfer, desparar), negació (desagrair), privació (desprestigiar) i que en alguns casos equival a ‘mal’ (desacollir).

Enllaços

Un comentari a “desesma”

 1. Glòria Abras Pou — Badalona

  Jo empro el mot “esma” així: “No tinc esma ni per anar a comprar”.
  Que seria una cosa així com “Tinc desesma fins i tot per anar a comprar”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a deshoradesamorar-se