deixeu tota esperança…

Definició

Al·lusió al vers 9 del cant III de l’Infern de la Divina comèdia, de Dante Alighieri («el Dant» per als amics), segons el qual a les portes de l’infern hi ha gravades aquestes paraules: «Deixeu tota esperança, els que hi entreu». També s’usa la variant «abandoneu tota esperança…».

El dia del crac borsari algú va penjar un cartell, a l’entrada de la Borsa: «Deixeu tota esperança, els que hi entreu!»

Vegeu aquí el començament del cant III en les versions de Joan F. Mira i Josep M. de Sagarra.

Usos

  • Entre els crèdits als partits polítics i el seu finançament tenebrós, més l’amenaça de retirada de publicitat als mitjans, val més que ens hi resignem i que posem a cada accés d’autopista el cartell que segons el Dant hi ha a les portes de l’infern: «Abandoneu tota esperança els que aquí entreu». I a sota, més petit: «Faciliteu l’import exacte». Allà baix, alguns turments també són de pagament.

    Enric Gomà, «Abandoneu tota esperança» (Ara, 9 de maig del 2012)
  • El noi seia impotent darrere el volant mentre el cotxe, com per voluntat pròpia, girava i enfilava cap a l’entrada. Les lletres QUINCY STATE HOSPITAL estaven esculpides en un arc de formigó per sota el qual el vehicle va passar sense cap esforç.
       —Abandoneu tota esperança, els qui entreu aquí —va murmurar la noia.
       Es van haver d’aturar a cent metres de la porta principal mentre una infermera grassa i amb una còfia blanca guiava una filera de pacients, que semblaven col·legials ancians i eren tan escampadissos com una colla de criatures, i els feia travessar el camí just per davant del cotxe.

    Flannery O’Connor, Tots el contes (Barcelona: Labutxaca, 2011), traducció d’Ernest Riera Arbussà

Tema de la setmana

Per la setmana de sant Jordi, uns quants lligams directes amb la gran literatura: al·lusions… literàries. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

robavellaireel meu regne per un cavall!