deixar-hi la pell

Definició

Morir en una empresa.

Molts dels qui han provat d’escalar aquest cim hi han deixat la pell.

També: deixar-hi la vida, deixar-hi els ossos

Etimologia de deixar

Del llatí laxare, ‘afluixar’, derivat de laxus, ‘fluix’, que donà l’antic leixar, alterat probablement per la preposició de, freqüent en construccions amb aquest verb.

Usos

  • Per un moment vaig creure que la nova empresa continuaria essent impossible i vaig estar a punt d’acceptar un lectorat d’espanyol que m’oferia la universitat de Buffalo. Em van dir que allí hi feia molt de fred i que més d’un meridional hi havia deixat la pell. Tanmateix, quan ja ho tenia coll avall, Antoni Andreu, Antoni de Moragas i Oriol Bohigas van decidir de continuar, jugant-s’hi els calés. No era just abandonar en aquells moments. Tot això passava el 31 de desembre de 1969.

    Josep M. Castellet, Memòries confidencials d’un editor (Barcelona: Edicions 62, 2012), pàg. 55
  • I no tenia cap necessitat d’embarcar-se en aquella aventura sense cap ni peus de la guerra de Troia, que ningú no sabia com acabaria, i en què hi havia perill de deixar-hi la pell —cosa que, efectivament, va esdevenir a molts dels qui hi van fer cap. Però els compromisos són els compromisos i cap a Troia falta gent.

    Albert Jané, «Ulisses i Penèlope», dins Noranta-nou contes (Barcelona: Columna, 1995), pàg. 13

Tema de la setmana

Dijous 2 és el dia dels difunts o de les ànimes o dels morts. Dies adients, doncs, per refrescar uns quants mots entorn de morir-se. En record dels subscriptors de RodaMots Josep Maria Guasch Gras, Pere i Jaume Gamisans, M. Carme Serra Padrós, Xavier Roselló i Molinari, Rosa Bonafont i Salvador Pardo Herrero. El mot d’avui és un suggeriment de Joan Solergibert Sorni, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

puix parla en català...faltar