de retruc loc adv

Definició

De retop, indirectament.

Això perjudicarà el meu soci i de retruc a mi.

Etimologia

De retrucar, de trucar, probablement d’origen onomatopeic, imitatiu de ‘picar coses entre elles, còdols, boles de joc’, d’on ‘fer jocs i jocs de mans’ i, en aquests jocs, ‘fer enganys o trucs’, i també ‘fer passar una cosa per una altra’, d’on ‘baratar, bescanviar’.

Usos

  • «Sionisme» és un terme que pot abastar una gran varietat d’ideologies, una mica com «catalanisme» pot designar una infinitat d’aproximacions i realitzacions polítiques. El terme per si mateix no fa referència a programes o iniciatives polítiques. Simplement reclama el dret a l’existència. Per això, definir-se com a antisionista implica que Israel no té dret a existir, sense entrar en consideracions posteriors relatives a polítiques i programes, i sense considerar com funciona la societat israeliana. De retruc, és implicar que els jueus no tenen el dret a ser considerats un poble, mentre que els palestins —únics propietaris històrics de l’àrea— sí que en tenen. Si admetem que qualsevol poble té dret a autodeterminar-se excepte els jueus, hem entrat definitivament en l’antisemitisme. De poc serveix que intentem amagar el fanatisme darrere un terme més políticament correcte.

    Jordi Gendra i Manel Frau, Identitats en conflicte. Una visió catalana d’Israel (Barcelona: Duxelm, 2009), pàg. 142

Tema de la setmana

mots trets de llibres escrits per subscriptors de CD1M 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esguarddejú -una