de ca l’ample loc adj

Definició

Considerable, de grans proporcions (col·loquial).

Amb l’aiguat que va caure es va organitzar un embús de ca l’ample.

Es veu que hi ha un guirigall borsari de ca l’ample.

Etimologia de ca

Forma apocopada del mot casa, del llatí casa, ‘cabana, barraca‘.

Usos

 • Jo de seguida m’imaginava una feinada de ca l’ample per no res. I, sistemàticament, preguntava per la meva preocupació més gran:
     —I després?
     —Després, quan? —deia ella.
     —Quan s’hagi acabat el Nadal.
     —Doncs ho guardarem. Plegarem els cartrons, desmuntarem l’arbre i, per si de cas, els guardarem al soterrani per un altre any.
     I jo m’imaginava una altra feinada de ca l’ample per no res. Si almenys haguessin servit per a l’any següent encara rai, però sabia que això no passaria, perquè segur que a la mare se li acudiria una altra operació ben laboriosa i ben inútil que poguéssim fer tots junts.

  Imma Monsó, La dona veloç (Barcelona: Planeta, 2012)
 • De fet, jo vaig anar amb el Merma, amb la moto, que té una cavasaqui de ca l’ample. Allà ens vam trobar amb l’Oriol, que havia anat en cotxe. Jo estava tota contenta, perquè no passa cada dia, que em deixen sortir de nit, i és que a casa m’havien concedit permís perquè precisament aquell dia feia quinze anys, imagini’s quina ràbia: d’aquí a no-res, tercera edat!

  Ofèlia Dracs, Deu pometes té el pomer (Barcelona: Tusquets, 1980)

Tema de la setmana

Locucions tretes del recull Dites.cat: locucions, frases fetes i refranys del català, de Víctor Pàmies (Barcelona: Barcanova, 2012). 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a tomballonsa tot estirar