comare f

Definició

1  Padrina d’un infant amb relació als pares i al padrí.

2  Llevadora (usat sobretot en català occidental i també a les Illes).

3  Veïna o amiga alegre, especialment dona xerraire, xafardera.

Les comares del barri. Això és un joc de comares.

Etimologia

De mare (del llatí mater, -tris, mateix significat), amb el prefix co-, del llatí cum, que significa ‘ensems amb’, ‘en comú’.

Usos

 • I sa padrina també veu que tenim metges pes grip, metges pes cor, metges des ventre, metges des cap, metges des ossos i metges pes embarassos. Ella, que encara recorda amb agraïment aquella veïnada que feia de comare a tota sa contrada quan un metge era un luxe inabastable i una vida no valia res.

  Toni Gomila, Acorar (Manacor: Món de Llibres, 2012), pàg. 55
 •    —On era, vosté, despús-ahir a la vesprada? —Júlia continuava el fil dels seus pensaments, i no l’escoltava.
     —Despús-ahir? Mira, tant se val que ho sàpies: la dona que t’he dit, que va de part, que treballa al paper, em va cridar perquè té la criatura mal posada i li ha 
dit la comare que no té remei, que no se’n salva ni una, quan la criatura ve posada d’aquella forma que no hi ha manera de traure-la sense esgarrar la mare fins al melic. Però jo crec que ho he adobat: li’l vaig girar, i ara podrà eixir. En tinc el cul pelat, d’haver-ho fet!

  Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors i seguidors de Rodamots. El d’avui és una proposta de Leah Bisquert, de Dénia, acasada a Jerusalem, que es demanava: «La paraula comare en Dénia es gastava com a llevadora, no com a padrina de bateig. Es habitual eixe ús?»

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “comare”

 1. Maria Bruguera — Palafrugell

  Sempre m’ha fet peça l’equivalent anglès: midwife, que prové de la paraula anglesa antiga mid “amb” i wife “dones”.
  I tot i que la professió de comare, comadrona, llevadora ha canviat molt, el concepte d’estar “amb les dones” continua essent el mateix.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pontatgellòbrec -ega