com a cal sogre

Definició

Amb tota la franquesa i comoditat, sense compliments.

El vaig trobar repapat com a cal sogre, a la sala d’espera del dentista.

Usos

  • D’unes dècades ençà, la falta de respecte cap als artistes i la resta dels espectadors s’ha fet habitual. Si al carrer aparquen el cotxe en doble fila —allà on els surt dels nassos— o circulen en bicicleta per la vorera, ¿per què haurien de silenciar els sorolls quan són a la butaca, sigui de platea o de galliner? Si als altres no els agrada, que se’n vagin a casa. De manera que la gent ha acabat comportant-se en públic com si fos al sofà de cal sogre. Si al cinema mengen crispetes i beuen Coca-Cola xuclant la palleta amb estrèpit, ¿per què al teatre o a la sala de concerts no haurien de tossir, esternudar o decidir qui s’encarrega l’endemà d’anar a buscar el nen a l’escola?

    Quim Monzó, «Bravo, Santos!», dins Esplendor i glòria de la Internacional Papanates (Barcelona: Quaderns Crema, 2010), pàg. 182
  • Quan jo entro a www.ryanair.com (aquesta empresa estrangerota), la pantalla està en català per defecte. Quan accedeixo a www.vueling.com (aquesta catalaníssima empresa d’Iberia) la pantalla està en castellà per defecte. Amb això vull caricaturitzar l’estupidesa dels conceptes «els nostres» i «els altres». Amb l’ajut de l’«empresariado catalán» es va muntar el hub de Madrid, i amb l’ajut de l’«empresariado catalán» Iberia ha tornat al Prat per la porta del darrere i per campar-hi com si fos a cal sogre. Ara sota la marca Vueling (per cert, amb aquest nom, sembla que el propietari sigui Manolo el del Bombo).

    Xavier Roig, «Ryanair, algunes reflexions» (Ara, 8 de juliol del 2011)

Tema de la setmana

Ara que ja sabem què és un sogre, anirem a casa seva uns dies per comprovar si hi estarem tan còmodes com assegura l’expressió d’avui. Amb la qual encetem una tongada d’expressions amb ca (o cal o can), forma apocopada del mot casa, com can seixanta o de ca l’ample.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “com a cal sogre”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sogre -acan Felip