cofoi -a adj

Definició

Satisfet i envanit alhora.

La Magalí està ben cofoia amb la nova casa que s’ha comprat.

«De la pròpia sort, no n’està content ningú; en canvi, tothom està cofoi del seu talent», va escriure Tolstoi a Anna Karènina.

Etimologia

De cofat, en el sentit de ‘ben arreglat de cap’ i per un encreuament amb mots amb el sufix expressiu -oi, com alegroi, petitoi, xiroi, que donà lloc al sentit de ‘satisfet de si mateix, ufanós’.

Usos

  • Ha jugat com volia a la política lletja i dura; ha guanyat la dosi de Realpolitik que desitjava. Ha après a afrontar situacions conflictives; a distingir entre interessos i conviccions i a buscar un compromís entre ells. Això és veritat i se’n sent cofoi. Però una cosa és sentir-se’n cofoi i una altra sentir-se feliç en aquest món, dins d’aquest esvalot d’idees romes i ganivets esmolats.

    Xavier Rubert de Ventós, El cortesà i el seu fantasma (Barcelona: Destino, 1991), pàg. 216
  • Ho ha dit a l’amic, per telèfon, i aquest ha dit que és una idea formidable. Així que l’home ha reservat una taula i està cofoi d’haver-ho aconseguit. Per això, perquè està cofoi i perquè està enlluernat amb la italiana, ha triat el seu millor vestit, i quan se l’ha posat i s’ha mirat al mirall, se n’ha sentit complagut.

    Isabel-Clara Simó, Històries perverses (Barcelona: Edicions 62, 1992)

Tema de la setmana

Una setmana més, vosaltres teniu la paraula: aquests dies veurem uns quants suggeriments dels subscriptors de RodaMots. El d’avui l’han proposat Joan Moreno Costal, de Vidreres (la Selva), i Joan Solergibert Sorni, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

corpuscleal cap i a la fi