catric-catrac m

Definició

Onomatopeia del soroll que fa un objecte que va i ve pegant cops secs, com ara un teler, un tren, un sedàs, o del soroll que fan alguns talons o soles de sabates quan es camina o es balla, etc., i també del batec del cor.

Etimologia

D’origen onomatopeic.

Usos

  • Eren grosses i roges les síndries que ens duia el catric-catrac del carro de casa al capvespre, i el ganivet que necessitàvem per tallar-les.

    Joan Solà, «Arruixar» (Avui, 4 d’abril del 1992)
  • Mossèn Cutal i les seves germanes vivien davant la casa on vivia jo. Mort mossèn Cutal, monja la Ramona —a punt jo de deixar el poble per anar a Barcelona—, m’esquitllava sovint a fer companyia a l’Angeleta. La pobra es veia més humida que el soterrani on teixia; humitat d’angoixa. Parlava com si trenqués vidre i cada paraula li fes sang. El dia que van treure del costat del seu el teler de la germana absent, vaig veure-la llagrimejar, silenciosa i retuda. El soterrani es veia molt més buit, amb un sol teler i escoltant un sol catric-catrac. Àdhuc hi feia més fred. Quina gelor, a l’hivern! El soterrani tenia tres finestres que anaven de gran a petita, car donaven a un carrer mal empedrat que feia baixada.

    Ramon Vinyes, A la boca dels núvols (1946)

Tema de la setmana

Reduplicacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

farrigo-farragocleca