capteniment m

Definició i ús

«Manera de captenir-se.» Captenir-se. «Obrar de tal o tal manera en determinades circumstàncies,o envers una persona o una cosa determinades.» És a dir, comportar-se. Per tant, comportament o conducta. Per què als polítics els agraden tant les paraules llargues i rebuscades, envitricollades? Es veu que per dos motius: un, perquè parlar complicat fa semblar més intel·ligent, i dos, perquè parlar llarg estaborneix l’oient. En aquest cas, el votant. Desafecció, legitimitat, desplegament, etcètera, són mots molt del gust dels parlamentaris. Per fer efecte han de tenir com a mínim quatre síl·labes. Fins avui, el rècord el té el nou president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Albert Sáez, que es va treure del barret un exemplar, agafeu-vos fort, de… 10 síl·labes! Des-go-ver-na-men-ta-lit-za-ci-ó.

Més Caçadors de paraules, amb Roger de Gràcia (Badalona: Ara Llibres, 2008), pàg. 72

Tema de la setmana

La setmana passada hauríem organitzat un concurs si no fos que el tema era tan evident que l'hauríeu encertat tots: després d'una setmana de monosíl·labs (balç, mesc, bri, rom, brum) i una altra de noms de vents tots bisíl·labs (i aguts: gregal, llebeig, simun, xaloc, migjorn), ¿quina altra excusa millor que el nombre creixent de síl·labes per aplegar uns quants trisíl·labs? I encara aguts, per acabar-ho d'adobar: rodamón, embalum, espantall, reguitzell i esvoranc. La síndrome de les síl·labes creixents no només afecta els polítics, pel que sembla. Aquests dies deixarem de comptar síl·labes i veurem alguns tasts de Més Caçadors de paraules, el llibre de la segona temporada del programa de TV3 del mateix nom, publicat per Ara Llibres.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esvoranctina