canelons m pl

Definició

canelons2Peces de pasta de farina en forma de làmina rectangular que es mengen bullides, enrotllades, farcides de carn, de peix, de verdures, etc., cobertes de salsa beixamel o de tomàquet i gratinades amb formatge ratllat.

Aquests canelons estan molt ben gratinats.

Per Sant Esteve és típic menjar canelons.

Etimologia

De l’italià cannellone, mateix significat, del llatí canna, ‘canya’.

Usos

  • [25 desembre 1964]  Nadal. Decideixo no llevar-me. Dino al llit. Canelons. Passo la tarda dormint. La Teresa, fora: silenci total. Deliciós. No ha pas plogut, però molt emboirat i fred. Em desperto a quarts de vuit i treballo —al llit— una estona.

    Josep Pla, La vida lenta (Barcelona: Destino, 2014), pàg. 334
  • La tradició de fer canelons per Sant Esteve tampoc no es pot concretar quan va començar. És fàcil de pensar que, una vegada servit el pollastre o el capó de Nadal, en sobrava prou per fer uns bons canelons i per aprofitar les diverses carns per al farciment. Sigui com sigui, els canelons es van consolidar com el plat per excel·lència del dinar de Sant Esteve.

    Assumpta Miralpeix, Aquí hi ha teca! Receptes de cuina catalana amb història (Barcelona: Rosa dels Vents, 2006), pàg. 55

Tema de la setmana

Diuen que enguany els canelons han fet 201 anys… o sigui que l’any que ve en seran 202.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “canelons”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

betlemtarongeta