Definició
Peces de pasta de farina en forma de là mina rectangular que es mengen bullides, enrotllades, farcides de carn, de peix, de verdures, etc., cobertes de salsa beixamel o de tomà quet i gratinades amb formatge ratllat.
Aquests canelons estan molt ben gratinats.
Per Sant Esteve és tÃpic menjar canelons.
Etimologia
De l’italià cannellone, mateix significat, del llatà canna, ‘canya’.
Usos
[25 desembre 1964]  Nadal. Decideixo no llevar-me. Dino al llit. Canelons. Passo la tarda dormint. La Teresa, fora: silenci total. Deliciós. No ha pas plogut, però molt emboirat i fred. Em desperto a quarts de vuit i treballo —al llit— una estona.
Josep Pla, La vida lenta (Barcelona: Destino, 2014), pà g. 334La tradició de fer canelons per Sant Esteve tampoc no es pot concretar quan va començar. És fà cil de pensar que, una vegada servit el pollastre o el capó de Nadal, en sobrava prou per fer uns bons canelons i per aprofitar les diverses carns per al farciment. Sigui com sigui, els canelons es van consolidar com el plat per excel·lència del dinar de Sant Esteve.
Assumpta Miralpeix, Aquà hi ha teca! Receptes de cuina catalana amb història (Barcelona: Rosa dels Vents, 2006), pà g. 55
Tema de la setmana
Diuen que enguany els canelons han fet 201 anys… o sigui que l’any que ve en seran 202.
Us envio el post que vaig escriure dels canelons el 2012, per si us interessa.
http://cuinacinc.blogspot.com/2012/12/els-canelons.html