camí m

Definició

Vegada.

Avui he anat tres camins a la font.

Quants camins t’ho hauré de dir?

«La meua padrina ho diu molts camins» (Esterri). «Ell ha vingut quatre camins a veure’m» (Pobla de S.). «Hai anat tres camins a la font» (Tremp, Balaguer, Artesa, Fraga). «Jo ho he sentit dir alguns camins» (Ll.). «Ham anat cent camins a Lleida» (Bellpuig). «¿Quants camins n’has menjat?» (Floresta). «No ho ha fet cap camí» (Granadella). «¿Quants camins t’ho haig de dir?» (Montblanquet). «La terra va millor si la llauren tres camins» (Selva del C.). «Algun camí el trobo» (La Canonja). «Cada camí que et veig estàs més flac» (Valls). «Un camí t’avisaré; però un altre camí que hi tornes, portaràs catxamona desseguida» (Tortosa). «Ja he vingut dos camins, i vostè no hi era» (Morella). «Un altre camí ho faré» (Vinaròs). —Diccionari català valencià balear

Etimologia

Del llatí vulgar camminus, mateix significat, d’origen cèltic. «Com que aviat i pertot assumí també el matís o paper de ‘anada que es fa a un lloc, cada un dels viatges’ (“s’han de fer tants camins, estalvia’m camins —”), d’ací es va passar, després, al concepte de ‘vegada, una volta’, que és comú a tantes comarques occidentals i tarragonines (…“algun camí hi han aplegat més olives —”)» (J. Coromines, DECat II).

Usos

  • Molts camins l’Elvira em treia dels pensaments i em donava el gran espant, cosa que la feia trencar-se de riure. Pujava menuda, però viva, amb una empenta que recordava la de la tia. Venia a rellevar-me perquè jo pogués anar a apariar el sopar. La mestra deia que era un argent viu per aprendre; jo m’entusiasmava pensant que ella podria defensar-se més que jo a la vida.

    Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)
  • Llegides les cartes per sos propis ulls tres i quatre i sis camins, no havia sabut veure-hi, la noia, sinó respostes un xic vagues que es prestaven a interpretacions; però res, ni una paraula, que revelés categòricament les deshonroses intencions que pare i mare suposaven al jove.

    Narcís Oller, La febre d’or, II (1890-1892)

Tema de la setmana

Els camins que vam recórrer la setmana passada ens menen al tema que encetem avui: mots que alguns camins emprem en un sentit diferent de l’habitual. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tresquerasant