buidor f

Definició

Qualitat de buit.

M’afligia un inexplicable sentiment de buidor.

Etimologia

De buit, del llatí vulgar vŏcĭtus, mateix significat, participi arcaic del vulgar vŏcāre en lloc del clàssic văcāre, ‘estar buit’.

Usos

  • Pensava i pensava, fent voltes al llit, sense poder dormir. El seu pensament topava amb un buit que no sabia com omplir. No podia adormir-se sense omplir-lo. Havia de trobar la resposta que el satisfés. No podia suportar aquesta buidor de no saber què havia de fer. El seu marit dormia, però les seves paraules ressonaven encara: «Hem d’anar a l’advocat de seguida… Hem d’anar a l’advocat de seguida…» Tan insistents que, cobrint el seu pensament, n’ompliren la buidor. Llavors s’adormí.

    Marta Cardona, Fora de lloc (Barcelona: Angle, 2010)
  • Haurà d’acostumar-se a dinar sola cada dia: engolir el menjar a poc a poc, sense les paraules entremig, com quan dinava amb ell. I s’aixeca, surt del bar de l’estació marítima i comença a caminar, un peu davant l’altre, els ulls sorruts. S’atura a qualsevol restaurant a omplir la buidor que li puja fins a la gola. I, mentre dina, avorriment d’un ritual incomplert, repassa noms i rostres i intenta lligar-los.

    Maria Antònia Oliver, Punt d’arròs (Barcelona: Galba, 1979)

Tema de la setmana

Una bona colla de noms que trobem al diccionari tenen una definició que comença amb «Qualitat de…», seguit de l’adjectiu corresponent. Tristor: qualitat de trist. Rossor: qualitat de ros. O la mateixa gerdor de divendres: qualitat de gerd. Així sí que és fàcil definir mots! Aquests dies veurem altres noms abstractes formats per un adjectiu seguit del sufix -or.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gerdorvivor