borborigme m

Definició

 Soroll produït per la mescla de gasos i líquids a l’intestí.

Etimologia

Del grec borborygmós [βορβορυγμός], mateix significat, de creació onomatopeica.

Usos

  • Hi ha un nom específic per designar el soroll dels budells: borborigme. És una paraula sonora, onomatopeica, que ve directament del grec i que és pràcticament universal, sinó que és massa culta i no la coneix ningú, llevat dels metges i els caçadors de paraules rares.
        Vam preguntar als oients com en diuen, d’aquest conflicte flatós de gasos i líquids que a vegades es manifesta amb una discreta sordina i a vegades com un intempestiu orgue de gats. Vam recollir aquestes expressions: roncar els budells, tenir rebombori a la panxa, tenir remordiment de budells, plorar els budells, espetegar els budells, cantar els budells, córrer la rateta pels budells, tenir granotes a la panxa.

    Ramon Solsona, A paraules em convides (Barcelona: Columna, 2005), pàg. 34
  • La gent dormia amb els balcons i les finestres mig oberts —en els interiors la calor devia ésser enxubada— i de vegades se sentia, passant, que algú roncava amb un ritme perfectament establert i precisat. Aquest ritme era com l’oscil·lació d’un pèndol —però de vegades es produïa com un ofec en la persona que roncava i llavors es presentava un soroll entre nasal i gutural informe, com un considerable borborigme d’animal antic i cavernari. Després reapareixia el ritme normal.

    Josep Pla, El quadern gris (1966)

Tema de la setmana

Carles Rocher, de Vilallonga (la Safor), ens va suggerir aquesta paraula la setmana que vam dedicar a sorolls que fem (i no, no té res a veure amb els Borbons). Aprofitem per fer-la rodar avui i encetar una tongada de suggeriments dels subscriptors de RodaMots, que ja tocava.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de mig a migfurro -a