Definició
Conjunt de figuretes que representen el naixement de Jesucrist i la seva adoració pels pastors que se sol fer en les esglésies i en les cases, durant el temps de Nadal.
Vam desembalar les figuretes de fang del betlem.
A Catalunya és més comú dir-ne pessebre (que és un manlleu del castellà); a les Balears i al País Valencià, betlem.
Etimologia
Del topònim Betlem, del llatí bíblic Bethlehem, ciutat palestina on, segons els evangelis, va néixer Jesús de Natzaret, en hebreu Bêt léhém [בֵּית לֶחֶם], ‘casa de pa’.
Usos
Les figures del meu betlem són antigues, heretades dels meus pares; són les mateixes amb les quals fa més de 50 anys vaig guanyar un concurs de pessebres organitzat per la parròquia de Sant Nicolau. Aquesta santa gent tenia la paciència d’anar de casa en casa per jutjar qui en mereixia el premi. A ca nostra el betlem el fornia mon pare al menjador. Construïa un cadafal amb quatre fustes, ma mare l’endiumenjava amb retalls de domàs, i aprofitaven l’embalum per amagar davall els regals de Reis. A ca nostra ballàvem estrets i qualsevol espai s’aprofitava. Feia molt de temps que nosaltres sabíem on amagàvem els regals, però teníem la saviesa de respectar la innocència dels majors o per ventura era la por de rebre una clotellada per xafarders.
Conxa Forteza, «El lot invisible» (Diari de Balears, 24 de desembre del 2008)I al Jesús xiquet, li direm Jesuset, bandejant això de el Niño, tant al personatge com a la loteria que el rememora. I arribem a la ‘representació del naixement del Jesuset’, al qual li direm, com és tradicional i usual, betlem, encara que en altres contrades de la nostra llengua en diuen pessebre. Per als valencians, majoritàriament, pesebre, amb una s, és ‘la menjadora dels remugants grans (bovins, cavalls, ases, muls)’, també, per extensió, l’habitacle que el conté. En un betlem hi ha el pesebre, com a motiu central de tal representació, però per a nosaltres, no tot el betlem és un pesebre.
J. Leonardo Giménez, «Un Nadal, però llarg» (Levante-EMV, 21/12/2012), reproduït a El valencià és fàcil (Alzira: Reclam, 2016)
Tema de la setmana
Diumenge és Nadal! No som gaire originals, què hi farem: aprofitarem aquesta última setmana de l’any en què fem rodar mots per veure’n alguns de nadalencs.
A casa i també a les comarques de Girona tota la vida hem fet el pessebre. Quan sentim que algú fa el betlem ens sembla una cosa que ve de fora.
És exactament el mateix el que em passa a mi, quan senc que algú fa “el pessebre” em sona a castellanada. A casa sempre hem dit “plantar el betlem”!
Plantar el betlem, m’agrada. Amb el seu permís, comparteixo.