bescuit m

Definició

1  Galeta, pa, que hom fa coure una altra vegada perquè s’endureixi i es conservi millor.

2  Pastís fet amb flor de farina, ous i sucre; pa de pessic.

Etimologia

Del llatí bis coctus, ‘dues vegades cuit’, abreujament de panis bis coctus.

Usos

  • Tots els seus amics s’havien perdut pels camins de la vida, però cada tarda se’n tornava a Rússia. Llegia Puixkin, Tolstoi, Turguénev, en velles edicions amb l’ortografia tradicional. Rere els caràcters familiars, els mots d’antany, sentia la veu de l’Olga, les bromes de l’Anna, els renecs d’en Tikhon quan s’aixecava d’hora, les pregàries de la mare. Terbolinant com les sentors del te en el samovar i la flaire amical del pa negre, les paraules mai oblidades l’acompanyaven per Rússia. De tant en tant, es passejava per la França de Balzac i Stendhal, que preferia llegir en francès.
       Abans de sortir, vam espertinar amb magdalenes i bescuits de xocolata. Com tots els vells, s’havien fet molt llaminers. Vaig voler saber com es deia adéu en rus.

    Joan-Daniel Bezsonoff, Els taxistes del tsar (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 19
  • Parlant un dia amb un amic meu argenter, em va confessar que sempre havia sospitat qui eren els assassins. Em va contar que ell, quan encara era un nin, un dia venia del forn dels Paners de comprar bescuit amb la seva tia i pujaven pel carrer dels Bastaixos. Més o manco a l’hora que se suposava s’havia comès el crim, varen veure dues senyores de fora carrer, botifarres per més senyes, mare i filla, que sortien arreglant-se la roba i amb posat nerviós, de la botiga, molt conegudes als ambients dels argenters per les seves mangarrufes.

    Conxa Forteza, «El crim del carrer dels Bastaixos», dins Històries del carrer (Palma: Amics dels Arxius de Mallorca, 2006), pàg. 33

Tema de la setmana

Pastissos, dolços i pastes 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

flaóbessó -ona