bedoll m

Definició

1  Arbre caducifoli de la família de les betulàcies (Betula pendula), de fulles triangulars, dentades i glabres, de branquetes i branquillons més o menys penjants i de fruits petits agrupats en aments penjants. Un bosc de bedolls és un bedollar.

2  (p. ext.)  Qualsevol espècie del gènere Betula semblant al bedoll.

També: beç

Més detalls a l’Enciclopèdia.cat

Etimologia

D’una base llatina bettius, ‘beç’, reducció d’una forma cèltica Betwio-, del cèltic comú betwa, d’on derivà com a diminutiu betullos, base del llatí vulgar betulos, clàssic betulla.

Usos

 • Feia un dia lluent i tot semblava existir dins un mirall immens. El vent era fresquet, no en va s’albirava encara la neu a la punta de les muntanyes, tot i que l’herba nova verdejava feia dies. Els bedolls estiraven llurs braços al cel amb tota l’esperança d’un fullatge tendre.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985), pàg. 60
 • Guaite els bedolls des del cau solitari
  arbres del nord que acompanyen les hores
  núvols i pluja incessant
  com un sostre de marbre
  llàgrimes d’un planeta que es mou.

  Rafa Xambó, «A Glasgow», del disc Andanes (2010)

Tema de la setmana

Dimecres passat plantàvem l’esqueix i divendres en vèiem uns quants a «Mon cor estima un arbre!…». Aquesta setmana n’estimarem cinc més ni que sigui per deixar constància que enguany és l’Any Internacional dels Boscos. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

atuparroure