baldraga m

Definició

Malfeiner; calçasses.

Segons el DCVB, en el sentit de ‘malfeiner’ (o ‘malfaener’) s’usa a Tortosa, el Maestrat i Castelló, i en el sentit de ‘calçasses’ («home curt de seny o de coratge, inútil per a fer respecte»), a Mallorca. L’expressió de baldraga vol dir ‘de gorra’: Com que sempre va de baldraga, no es gasta gens de diners.

Etimologia

Probablement del castellà baldragas, que sembla procedir de Baldac, nom antic de la ciutat de Bagdad, usat despectivament, amb inclusió de r per repercussió de líquides.

Usos

  • De catifes, al replà, n’hi havien robat un parell i la tercera ja durava massa. Qui les robava, les catifes? La portera deia que era obra dels mateixos trinxeraires que ratllaven l’ascensor, esquerdaven la barana de fusta de l’escala, pixaven al replà, empudegaven les bústies amb cagarada de gos, perquè, segons la portera, la jovenalla d’avui és purrialla malmesa per una vida excessivament regalada. La culpa la tenen els baldragues dels pares i les toves de les mares, com la bonifàcia del sisè que en té un parell que ni treballen ni estudien. Treballar? Que treballi Rita! Vostè sí que els té ben educats, els seus nois, que ja es veu, ja, que han anat a escoles de França i no a les de capellans, perquè, a les escoles de capellans i de monges, s’aprenen totes les gamberrades i no en surten nens com aquest petit seu tan trempat i ben educat: «Bon dia, senyora Roser. Vol que l’ajudi, senyora Roser?»

    Teresa Pàmies, Va ploure tot el dia (1974)
  • De la guerra, que va durar 32 mesos, ja en coneixeu millor que jo els detalls, perquè la vau viure, encara infants. Després, a l’emigració, algú m’ha dit que, si jo hagués volgut, aquells anys, i amb els meus «mèrits» i la meva «biografia», podia pujar al Comitè Central. Però això són paraules de mala fe i de baldragues. Hom no és d’un Comitè Central perquè vulgui o perquè no vulgui.

    Tomàs i Teresa Pàmies, ­Testament a Praga (Barcelona: Destino, 1971), pàg. 136

Tema de la setmana

Avui commemorem el centenari del naixement de Teresa Pàmies (Balaguer 1919-Granada 2012) recuperant paraules i passatges dels llibres que ens va deixar.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

viure amb l’esquena dretapedra de toc