pedra de toc

Definició

Dit d’allò que serveix per a conèixer o confirmar el valor d’algú o d’alguna cosa, certa qualitat o sentiment, etc.

Aquell interrogatori va ser la pedra de toc per a determinar quin grau de paciència tenia.

La mort de l’oncle fou la pedra de toc per a conèixer els seus veritables sentiments.

Originàriament, la pedra de toc és la ‘pedra negra emprada per a reconèixer la quantitat de metall fi que conté un objecte d’or o d’argent per la ratlla que hi deixa el frec del dit objecte’.

Usos

 • La legalització dels comunistes ens situa en pla d’igualtat amb altres organitzacions polítiques, tret que sigui una igualtat condicionada a l’hora d’exercir-la. Al país, no li convé que hi hagi discriminacions perquè és la igualtat la que permet verificar fins on som capaços d’utilitzar-la i amb quines finalitats. Aquesta serà la pedra de toc per a opinar sobre els comunistes. Hi ha una tendència a jutjar-nos pel passat. No s’hi val, ni pel que tingué de positiu ni pel negatiu. El present preparador del futur planteja tasques urgents que ni els comunistes podem resoldre sols ni es poden resoldre sense els comunistes.

  Teresa Pàmies, Opinió de dona (Barcelona: Edicions 62, 1983)
 • La pedra de toc per a verificar l’autenticitat del progressisme d’algú no és el fet de tenir o no minyona, sinó les condicions de treball d’aquesta minyona, el tracte que rep dels seus patrons i els drets socials que aquests li respecten.

  Teresa Pàmies, Opinió de dona

Tema de la setmana

Teresa Pàmies, 100 anys

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “pedra de toc”

 1. Juanchich — Reynès

  El François Barrière habia estat company del meu avi el Sisco Juanchich durant la guerra del 14/18. Tenia una joieria al carrer Albert Saisset de Perpinyà i utilitzava una pedra de toc per verificar si una joia qualsevol posseïa or. En els anys del meu liceu a Perpinya, em recordo els brenars.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

baldragarucada