auró m

Definició

Gènere d’arbres de fulla caduca de la família de les aceràcies (Acer sp), de fusta molt dura i amb taques, amb flors verdoses agrupades en ramells i fruit format per dues sàmeres, que es fan esparsos en els boscos de la muntanya mitjana.

A la bandera del Canadà hi ha una fulla d’auró vermella.

Etimologia

Probablement d’un llatí vulgar acerone, derivat d’acer, -eris, mateix significat.

Usos

  • Quan la prodigiosa tardor del nord començà a encendre les fulles dels aurons, quan anaren escampant-se per la contrada els ors i els vermells, i els grans arbres semblaven flamejar, ens sentírem més presos per l’encís d’aquell lloc i no hauríem volgut moure’ns-en si la cabana hagués tingut condicions per a resistir-hi un hivern. Allargàrem la nostra estada tant com fou possible, fins a la darreria d’octubre.

    Anna Murià, Crònica de la vida d’Agustí Bartra (Barcelona: Pòrtic, 1990 [1967]), pàg. 196
  • Busque algun poeta català que haja escrit recentment sobre els aurons i no el trobe. Em sobta aquesta indiferència dels nostres conreadors de la lírica: per algun motiu, aquests arbres els han passat desapercebuts.

    Martí Domínguez, «L’auró vermell murmura» (El Temps, 18 de novembre del 2003)

Tema de la setmana

Arbres

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fassermanescal