Definició
Multitud d’al·lots o al·lotes.
També: al·lotam, al·lotea
Etimologia
D’al·lot, el nom balear del xicot o minyó, de l’antic arlot, amb assimilació del grup de consonants; arlot, però, significava ‘home o noi de mala vida’, ‘bergant, trinxeraire’, i prengué a les Illes el nou significat a còpia d’aplicar-lo a nois entremaliats, i generalitzant l’aplicació familiar a criatures que no fan bondat o no fan tot el que haurien de fer; el català antic arlot és, segons sembla, imitat del francès antic (arlot, herlot), però d’etimologia incerta.
Usos
Aquell migdia clar, l’al·lotada de la Barceloneta jugava a moros i republicans. Els dos líders, Franco i Negrín, s’insultaven i s’apedregaven. Els moros reagrupaven les forces per aturar el contraatac republicà, però Franco —un xaval tot suat i escanyolit— aconseguí abatre Negrín, un noi ros i d’ulls blaus.
Valentí Puig, Barcelona cau (Barcelona: Proa, 2012), pàg. 20A vegades havia discutit amb la directora de l’escola per la manera exagerada de vestir-se. Una escoleta burgesa, amb tuf de conservadora, pares que exigeixen decència, alguns es queixen perquè duu la faldilla tan curta que mostra el cul, però l’al·lotada va boja per aferrar-se-li a les cames, els hi deixen plorant, i els recuperen riallers.
Antònia Vicens, Febre alta (Barcelona: Edicions 62, 1998), pàg. 16
Tema de la setmana
Mots formats amb el sufix ‘-ada’ en el sentit de ‘conjunt o gran quantitat’.