dinerada f

Definició

Gran quantitat de diners.

La casa li ha costat una dinerada.

Amb els aiguats van perdre una dinerada.

Etimologia

De diner, del llatí denarius, ‘moneda romana d’argent de deu asos’, derivat de deni, ‘cada deu’, i aquest, de decem, ‘deu’.

Usos

  • El senyor Batista se’l va mirar amb llàstima i respecte.
       —Amb aquest llit, es van casar els meus avis i els meus pares. Era preciós. És de fusta colonial i avui valdria una dinerada de fer-lo fer, si trobessis qui en sabés —va deplorar l’home.
       —Però ara ens hem d’escalfar —va exclamar la Maria sense contemplacions. I, amb una destraleta feixuga que hi havia sota la cuina econòmica per trossejar el carbó massa gros, va etzibar un parell de cops, forts i maldestres, a la peça noble, que va deixar de ser-ho en un instant, feta estelles.

    Joan Rendé, Ballaven el black bottom (Barcelona: Proa, 2020)
  • Nota de seguida que el Miquel creu que l’ha convidat a dinar per fitxar-lo. Es deu imaginar que li oferirà qui sap quina dinerada per canviar d’editorial. No li hauria d’haver dit que li volia fer una proposta. És el problema de treballar amb un grup gran: a la mínima insinuació, els escriptors es pensen que són jugadors de futbol i que els vol fitxar el Barça.

    Carles Casajuana, El melic del món (Barcelona: Columna, 2013)

Tema de la setmana

El sufix -ada pot significar coses molt diverses: ‘conjunt o gran quantitat de’ (llocada, fillada), ‘cop de’ o ‘cop a’ (pedrada, clatellada), ‘acció pròpia de’ (criaturada), ‘operació tècnica de’ (premsada), ‘acció de’ (suada, fiblada), ‘fenomen meteorològic’ (nuvolada, boirada), ‘període temporal’ (anyada, migdiada), ‘magnitud’ (llargada, alçada). Aquests dies veurem alguns mots formats amb aquest sufix amb el primer d’aquests significats, ‘conjunt o gran quantitat de’.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

morteradaal·lotada