entremaliat -ada adj i m i f

Definició

1  Dit de l’infant que fa dolenteries pròpies d’una criatura.

Quina criatura més entremaliada! Sempre pensa quina en farà.

2  Afectat i hàbil a fer maleses que tenen una certa gràcia.

Etimologia

De entre i maleat, derivat de l’antic malea, variant de malesa, del llatí malitia, ‘maldat’.

Usos

  • A mi no em sorprén —m’ho veia vindre— que en poc de temps els alumnes entremaliats —per qualificar-los de manera benèvola— hagen passat de no fer algunes malifetes per temor de ser enxampats, a fer-les per a gravar-les en vídeo o en els maleïts mòbils i, així, poder-les exhibir als amics i indignar el gran públic. La societat audiovisual i dels mitjans de comunicació havia d’arribar, també, d’una manera o una altra, a les clavegueres de l’escola. Què ens pensàvem? Cal dir, però, primer de tot, que parlem d’una immensa minoria de joves rebels sense causa i que no cal fer massa cas de les exageracions de les enquestes —ja ho sabeu: depén de qui encarregue els estudis d’opinió, i, pagant, sant Pere canta, amb permís dels capellans— ni dels titulars grocs de la premsa de tots els colors.

    Salvador Vendrell, «Tinta groga» (Levante, 27 de novembre del 2006)
  • Es van inventar les veles per poder navegar gràcies a la força del vent (sense el vent, Colom no hauria arribat mai a Amèrica). Sense el vent no s’haurien instal·lat molins per extreure l’aigua del subsòl. Ni els nens es podrien divertir fent volar els seus estels. El vent a vegades és entremaliat, com diu la cançó de Georges Brassens: alça les faldilles, s’emporta els barrets i fa malbé els paraigües. I altres vegades es converteix en una mena de bèstia implacable, que fa caure arbres, s’emporta teulades de les cases, destrossa tot el que troba.

    Josep M. Espinàs, «Divagació sobre el vent» (El Periódico de Catalunya, 28 d’octubre del 2006)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb les criatures

Un comentari a “entremaliat -ada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nin d’uèentreson