alfac m

Definició

Banc d’arena format en l’embocadura d’un riu.

Els alfacs de l’Ebre.

Etimologia

De l’àrab al-fakk, ‘mandíbula, gola‘.

Usos

 • Tom va sacsejar els altres pirates i tots tres s’allunyaren esvalotadament; un minut o dos més tard, ja s’havien desvestit i s’empaitaven i s’empenyien en l’aigua clara i poc profunda de l’alfac de sorra blanca.
     No enyoraven gens el poblet que dormia en la distància, a l’altra banda del braç majestàtic d’aigua. Un corrent errant o una lleugera pujada del riu s’havia endut el rai, però això els va satisfer perquè era com cremar el pont entre ells i la civilització.

  Mark Twain, Les aventures de Tom Sawyer (Barcelona: La Galera, 2010 [1982]), traducció de Maria Antònia Oliver, pàg. 129
 • Havent dinat, tota la colla eixí a cercar ous de tortuga a l’alfac. Van anar aplegant, per l’arena, bastonets gratadors; i quan trobaven una banda blava, s’agenollaven i cavaven amb les mans. De vegades atrapaven cinquanta o seixanta ous en un forat. Eren absolutament rodons, cosetes blanques, una mica més petites que una nou anglesa. Aquella nit tingueren un famós banquet d’ous ferrats, i un altre el divendres al matí.

  Mark Twain, Les aventures de Tom Sawyer (Barcelona: Catalana, 1918), traducció de Josep Carner

Tema de la setmana

Accidents geogràfics

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “alfac”

 1. M. Àngels — Vilanova i la Geltrú

  Curiós que hagueu triat dos passatges de diferents traduccions del mateix llibre. Les aventures de Tom Sawyer versionades per Josep Carner el 1918 són un festival lingüístic, tot i que en algunes parts grinyola (com quan fa parlar els nens tractant-se de vós: “–Sóu un noi de bandola, malvinatge! Us cal veure la mare, em penso. –Sí, em cal veure la meva mare; i a vós també us caldria, si en tinguéssiu. I sóc tan noi de bandola com vós”).
  Aquí podeu comparar-la amb la versió original:
  http://es.bilinguis.com/book/tomsawyer/ca/en/c16/

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

afraubarranc